Historia

När Gösta och Vera köpte salongen låg det redan en befintlig salong på samma adress som hette Darells. Den salongen flyttade sedan ner på Kullagatan. Det var en mycket exklusiv salong som Gösta och Vera köpte t ex gick vår gamle kung Gustav V hit och klippte sig när han tillbringade sina somrar på Sofiero slott. Kundkretsen bestod även av friherrar och friherrinnor.

Vid tiden för övertagandet av salongen i slutet av 20-talet använde man torkhuvar som bestod av en fotogenlampa och en fläkt som avgav värme. I slutet av 30-talet moderniserades salongen och Gösta och Vera köpte en tysk Müholos, en något effektivare torkhuv som gick på elektricitet och som även kallades Bananhuv. Bananhuven hade två sladdar varav den ena kylde ner om det blev för varmt. På den här tiden var det så kallad tångondulering som var modernt och kort hår var sällsynt. Damerna permanentade sig med så kallad värmepermanent.

1931 renoverade Gösta en salong på Karl X Gustavsgata som han inredde till herrsalong. Där jobbade Gösta och även hans bror Georg som var den som skötte herrsalongen. I lokalerna erbjöds även hundtrimning för 3 kr.

Under en period under 40-talet hade man hytter med draperier för varje hytt. Kunderna ville inte att någon skulle se om man färgade håret. Redan då hade man en liten bil som man använde när man klippte de yngsta kunderna. En av de mest kända kunderna i bilen var faktiskt Hasse Alfredsson.

På 50-talet började Bengt Johnsson att som liten pojke arbeta i salongen. Han blandade bland annat schampon. På den tiden bestod schampot av kokt såpa som Bengt hällde på småflaskor. De stod sedan i en ställning som gjorde att schampot skulle vara lagom varmt. Det exklusivaste schampot kallades Nonalkali. Blåelsekula späddes ut med vatten till en lagom färg för gråa hår som dagens silverschampo.

  • Prislista 1953
  • Färgning 12 kr
  • Permanent 15 kr
  • Schampo och ondulering 3,50 kr
  • Klippning 1,50 kr
  • Barnklippning 1 kr
  • Permanent per lock 50-75 öre styck

1969 började Bengt arbeta som frisör som andra generationen Johnsson på Tågaborgs Damfrisering. Han var då färdigutbildad och hade fått sitt gesällbrev. Bengt jobbade på salongen ett par år innan han började på Helsingborgsföretaget Catsy som instruktör och visningsfrisör. I samband med detta deltog han i de första resorna till Vidal Sasoon i London för att vidareutbilda sig.

Bengt satt även i Helsingborgsavdelningens styrelse för frisörernas branschorganisation, Frisörföretagarna. Frisörföretagarna står för och har alltid stått för kvalité och trygghet för både kunder och personal.  För att få vara medlem i Frisörföretagarna krävs att du har en godkänd utbildning och driver en seriös verksamhet inom frisör- och/eller perukmakeri.

Bengt övertog sedan salongen från sin mor och far 1983, och tre år senare totalrenoverades salongen och fick en engelskinspirerad touch. Inredningen utgjordes av elegant mörk ek. I samband med att Bengt övertog salongen blev han även invald i Intercoiffure. Intercoiffure är en exklusiv världsomspännande organisation där endast särskilt invalda salonger äger tillträde. I Sverige finns 60 medlemmar och internationellt har organisationen 2000 medlemmar. Organisationen förkortas ICD.

1995 påbörjade så tredje generationen, Marcus Johnsson, sitt arbete på Tågaborgs Damfrisering. Han gjorde lumpen 1996 och tjänstgjorde som frisör på HMS Carlskrona. Där hade han en salong där han klippte och snyggade till både värnpliktiga och befäl inför de olika statsbesöken ute i världen.1998 blev Marcus delägare i Tågaborgs Damfrisering AB. Han utbildade sig senare till examinator år 2000 och var ute på skolor runt om i Skåne och bedömde elever när de tog sina gesällprov. Två år senare blev Marcus ordförande i Frisörföretagarnas utbildningsnämnd i Skåne.

2004 totalrenoverades Tågaborgs Damfrisering och bytte namn till T.I.D.H, Tågaborgs Intercoiffure Dam och Herr. Man började arbeta med hårvårdsmärket Kérastase som huvudleverantör och utbilda personal i ett annat tankesätt. Idag analyserar man bland annat kunders hår och hårbottenproblem samt finner lösningar utifrån kundens behov.

2005 valdes Marcus in i styrelsen i Frisörföretagarna Sverige och 2006 blev han ordförande för Frisörföretagarna i Skåne. Året därpå 2007, valdes han till ordförande i Sverige och satt en mandatperiod dvs. till 2009.